Harga Ikan Ekor Kuning

Daftarikan.com – Pemenuhan protein haiwan adalah keperluan utama yang mesti dipenuhi. Lebih-lebih lagi jika anda ingat konsep pemakanan seimbang sangat berpengaruh untuk sistem imun. Salah satu bahan untuk makanan haiwan ialah ikan. Ya, siapa yang tidak suka menu olahan yang diperbuat daripada ikan.

 

Dengan kepelbagaian resipi dan teknik pemprosesan, tidak dinafikan ikan menempati kedudukan hidangan paling digemari. Ikan ekor kuning contohnya. Anda boleh mencari kulinari ini dengan mudah. Baik dalam pasaran yang

masih hidup, walaupun di semua restoran yang menyajikan sup, kering dan menu makanan laut yang diproses.

 

Baiklah, bagi anda yang berminat untuk makan, atau memasak ikan kuning sendiri, berikut adalah harga terbaru ikan ekor kuning yang wajib anda ketahui:

 

Harga Ikan Ekor Kuning Segar

 

Harga ikan ini agak murah berbanding ikan yang telah diproses. Untuk mendapatkannya, anda boleh pergi ke pasar terdekat. Umumnya, ikan kuning dipatok pada harga IDR 30,000 sekilo.

 

Kelebihan apabila anda membeli ikan di pasar tradisional ialah anda boleh tawar-menawar. Jadi, harga yang anda dapat lebih rendah.

 

Pasar raya menetapkan harga berbeza untuk ikan ekor kuning segar. Di mana unit yang digunakan ialah auns atau gram. Semuanya bergantung pada kemudahan membeli-belah anda. Akibatnya, anda perlu memastikan bahawa keadaan ikan ekor kuning masih segar.

 

Isi Ikan Ekor Kuning

Fillet biasanya digunakan untuk membuat sushi, makanan yang digoreng, untuk dimakan mentah. Kelebihan isi ikan kuning terletak pada kepraktisannya.

 

Anda tidak perlu lagi membersihkan duri dan mengeluarkan bahagian dalam ikan. Ikan ini boleh digunakan, dipotong mengikut citarasa, dan anda boleh memasak dengan bahan makanan lain.

 

Harga isi ikan kuning berbeza-beza, bermula dari Rp. 300,000 setiap 2 k,5 kg. Pengiraan harga ini biasanya ditentukan dalam gram atau auns. Pastikan apabila anda mendapati harga ikan kuning, anda juga mendapati pembungkusannya yang bersih.

 

Jangan lupa periksa tarikh luput di luar bungkusan. Ikan yang sesuai untuk dimakan juga menyaku ikan bulat.

 

Ikan Ekor Kuning Bakar

Ternyata, makan ikan ekor kuning sentiasa berjaya menghipnotis pencinta masakan. Pelbagai rempah ratus, ramuan dan persembahan menjadikan makanan itu patut dicuba.

 

Di restoran tertentu, pengunjung juga dibenarkan memancing sendiri ikan kuning yang mereka inginkan.

 

Kemudian, pengurus akan menimbang dan memasaknya mengikut menu yang anda pilih. Harga ikan bakar ekor kuning ini dalam lingkungan ratusan ribu. Berat, perasa dan rating restoran juga mempengaruhi set nominal.

 

Selain itu, sambal ikan ekor kuning panggang juga terdiri daripada pelbagai varian. Bermula dari perisa tradisional hingga ke luar negara. Bagaimana? Ia menggoda bukan?

 

Bermula dari ikan goreng rangup, tepung, hingga masih juicy, boleh jadi cadangan untuk santapan anda bersama keluarga. Malah, jika dilihat pada kandungan khasiat protein haiwan ini, sayang jika anda merindui ikan goreng tanpa menjemput saudara mara dan rakan terdekat.

 

Bagaimana? Tak keliru lagi kan? Untuk menentukan harga ikan ekor kuning, anda juga boleh melihat rujukan melalui laman jual beli media\.

 

Source : Daftarikan.com